GoogleTagManager

2012-04-03

Kosmetika vyrams

Tik sukūrę šį tinklaraštį žadėjome, jog rašysime aktualiomis temomis ne tik moterims, bet ir vyrams. Tad tesėdami žodį, pakalbėsime apie kosmetiką vyrams, nes gražios nori būti ne tik moterys.

Parduotuvėse apstu universalių kosmetikos priemonių, kurias gali naudoti tiek vyrai, tiek moterys. Tačiau yra esminių odos skirtumų, į kuriuos atsižvelgiant ir sukuriamos skirtingos kosmetikos linijos vyrams ir moterims. Yra keli pagrindiniai skirtumai tarp abiejų lyčių atstovų odos savybių. Žinoma, ne visi šie skirtumai būtinai yra taikomi visiems žmonėms, gi kiekvieno žmogaus oda yra unikali ir turi tik jai būdingas savybes, kurios yra nustatomos pagal daugelį veiksnių, tokių kaip, pvz., paveldimumas. Tačiau, kalbant bendrai, vyrų oda skiriasi nuo moterų savo sandara ir fiziologiniais aspektais:

  • Vyrų odos  riebalinės liaukos yra mažesnės negu moterų. Nepaisant to, vyrų oda riebesnė ir tai lemia vyriškas lytinis hormonas testosteronas, kuris vyrų organizme dukart stipriau stimuliuoja riebalų sekreciją. Įdomu dar tai, kad maždaug virš 50 metų amžiaus riebalų išsiskyrimas vyrų odoje pradeda mažėti ir tampa panašesnis į moterų odos riebumo laipsnį.
  • Vyrų oda apie 20-30% storesnė nei moterų, todėl vyrų oda yra labiau atspari UV saulės spinduliams, tačiau su amžiumi vyrų oda vis plonėja ir tampa labiau pažeidžiama.
  • Nors vyrų oda ir storesnė, bet ji yra jautresnė nei moterų. Tam daugiausiai įtakos daro kasdienis barzdos skutimasis, kuris griauna hidrolipinį odos sluoksnį, dirgina ir suerzina odą.
  • Vyrų odoje yra daugiau kapiliarų.
  • Vyrų oda yra tvirtesnė ir elastingesnė. Kolageno kiekis su amžiumi odoje mažėja labiau moterims nei vyrams, todėl vyrų oda sensta lėčiau, ilgiau išlieka nesusiraukšlėjusi.
  • Kai kurie tyrimai rodo, kad vyrų odoje yra mažiau nervinių skaidulų (apie 50% mažiau) nei moterų odoje. Todėl galima manyti, kad moterys jautresnės odos skausmui.

Kadangi vyrų oda yra ypač jautri, būtina rinktis natūralias ir "neagresyvias" kosmetikos priemones. Renkantis kosmetiką, vyrai daugiausia dėmesio skiria skutimosi priemonėms, bet retas kuris skaito etiketes. O gaila...
 
Kaip pavyzdį pateiksime vieno vyriškos kosmetikos gamintojo, kurio produktai yra vieni iš perkamiausių pasaulyje, suputojančio skutimosi gelio sudėtį:

Water (Aqua/Eau), Palmitic Acid, Triethanolamine, Isopentane, Glyceryl Oleate, Stearic Acid, Fragrance (Parfum), Isobutane, Sorbitol, Glycerin, Hydroxymethylcellulose, Ptfe, Peg-90M, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter, Tocopheryl Acetate, Peg-23M, Propylene Glycol, Glyceryl Acrylate/Acrylic Acid Copolymer, Pvm/Ma Copolymer, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Methylparaben, Propylparaben, Green 3, Blue 1.

Po ant pakuočių nurodomais standartiniais INCI pavadinimais slypi ir sintetinės, ir natūralios medžiagos, tačiau pastarųjų čia nėra daug. Trumpai apžvelkime kelias labiausiai įtartinas minėto skutimosi gelio sudedamąsias dalis:

Triethanolamine (TEA)
Agresyvus ingredientas, kuris gali erzinti odą, o jų sudėtyje esantis laisvasis aminas jungiasi su formaldehidais ir taip gali sudaryti vėžį sukeliančius nitrosaminus.

Fragrance (Parfum)
INCI nomenklatūroje tas pats pavadinimas - Fragrance (Parfum) - gali reikšti ir sintetinius, ir natūralius kvapus (kai yra jų mišinys), tačiau sintetiniai kvapai yra viena iš pirmųjų sudedamųjų dalių, kuri noriai naudojama kosmetikoje. Dėl to kyla dar daugiau įtarimų, kai ant gaminio pakuotės nėra nurodyta, kad naudojami natūralūs kvapai. Iš sintetinių kvapų sukeliamų problemų paminėtinos yra galvos skausmai, galvos svaigimas, bėrimas, padidinta pigmentacija, stiprus kosulys, vėmimas, odos suirzimas ir t.t.

Isobutane
Suskystintos dujos; labai degios. Pavojingos. Įkvėpus jų garų gali pasireikšti deguonies trūkumo simptomai, tokie kaip kvėpavimo pagreitėjimas, nekoordinuoti judesiai, pykinimas ar net sąmonės netekimas ir kt.

Peg-90M, Peg-23M, Propylene Glycol
Giminingos cheminės medžiagos, toksiškos. Yra žinoma, kad propilenglikolis gali sukelti alergines reakcijas, dilgėlinę ir egzemą, dirgina odą.

Methylparaben, Propylparaben
Konservantai. Yra sukėlę daugybę odos alergijų ir suerzinimų. Per odą jie patenka į kūną, ten kaupiasi ir gali sukelti įvairių sveikatos problemų.

Minėtame populiareme skutimosi gelyje vyrams yra dėta ir sintetinių dažiklių: Green 3, Blue 1. Akį traukianti produkto spalva suvilioja pirkėją, bet produktui šie priedai teigiamų savybių tikrai neprideda. Tai kam naudoti tai, kas neturi jokio poveikio? Plačiau apie kosmetikos produktų sudedamąsias dalis galite paskaityti anksčiau mūsų rašytame straipsnelyje "Kas slypi kosmetikos sudėtyje?".

JAV natūralios kosmetikos gamintojai "Aubrey" yra sukūrę specialiai vyrams skirtas priemones, praturtintas natūraliais augaliniais ekstraktais ir aliejais. "Livinn - sveiki produktai" parduotuvėse galima įsigyti veido priežiūrai vyrams skirtas dvi "Aubrey" kosmetikos linijas: North Woods - klasikinio pušų kvapo ir City Rythms - kedro, santalo, bergamotės kvapo. Taip pat yra dezodorantų, suteikiančių gaivą visai dienai, bei plaukų priežiūros priemonių. Viskas be jokių pašalinių, nereikalingų priedų. Visas "Aubrey" kosmetikos priemones galite peržiūrėti čia.



Parengė Brigita Maksvytytė

5 komentarai:

  1. Čia bus subjektyvi nuomonė (ir jokios reklamos ar anti reklamos).
    Teko bandyti Aubrey North Woods skutimosi kremą. Galiu pasakyti, kad po Nivea skutimosi kremo pasijuto du esminiai skirtumai:
    1. Aubrey neputoja kaip Nivea, taigi jo reikia daugiau. Bet prie to dar galima priprasti. Kita vertus, dar reikia palyginti ir kainas...
    2. Aubrey (bent jau North Woods) turi stiprų aromatą - (pirmą kartą pradėjo ašaroti akys, vėliau pripratau) ir labai stiprų "šaldantį" poveikį, kuris man nepraėjo po skutimosi gan ilgai... Sakyčiau, per ilgai.
    Taigi dėl šių dviejų subjektyvių priežasčių grįžtu atgal prie Nivea.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Komentaras Anonimiškam:
    Pirma. Aubrey kremas ir neturi putoti, jo visiškai kitoks principas. Jis turi padengti odą plona plėvele, kuri apsago unuo pažeidimų ir palengvina skutimąsi. Todėl jo daug nereikia ir galima puikiai lyginti kainas.
    Antra. Man North Woods aromatas yra nuostabus. O šaldantis poveikis sumažina odos dirglumą ir perštėjimą.
    Trečia. Tai tam ir parašytas straipsnis, kad suprasti kuo skiriasi natūralus, nekenkiantis organizmui produktas nuo cheminių nuodų poveikio, kuris gali ilgą laiką ir nesimatyti, priklausomai nuo organizmo stiprumo.
    Ketvirta. Na, yra ir moterų, kuros kremus perka pagal tai kaip tepasi ir ar patinka kvapas.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano vyras, iki tol nebandęs jokios ekologiškos/natūralios kosmetikos, labai pamėgo Aubrey skutimosi kremą. Sako "tai pats geriausias skutimosi kremas pasaulyje" ir jokių kitų nebenori,nes:
    1.Kremas labai malonios, šilkinės tekstūros,dėl to peiliukai lengviau slysta, ir jis pagaliau neapsipjausto veido:)
    2.Kvapas iš ryto labai gaivina ir žvalina;
    3.Kremas neerzina labai jautrios vyro odos- atvirkščiai, ramina;
    4.Yra tikrai labai skalsus- jo nereikia tonom tept,kad veiktų, tad tūbelės užtenka ilgam (tiesa, aš jo kažkiek nugvelbiu:)

    Man tiesiog galva neišneša, kaip galima Nivea lyginti su Aubrey. Tai tas pats kaip sakyti, kad "Tarchunas" geriau už šviežiai spaustas obuolių sultis, nes anas gražesnės spalvos, su burbuliukais ir skaniau kvepia.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Goda, palyginimas juokingas ir labai tikslus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti