GoogleTagManager

2013-05-21

Avokadų aliejus

(lot. Persea Gratissima arba  Persea americana, angl.  Avocado Oil)
 
Avokadų aliejus panašiai, kaip ir alyvuogių ar šaltalankių aliejai, gaminamas iš vaisiaus minkštimo. Jis spaudžiamas iš avokado visžalių medžių, priklausančių laurinių (lot. Lauracae) augalų šeimai, vaisių. Pirmenybė teikiama jau sunokusiems. Iki 15 metrų aukščio siekiantys avokado medžiai auga tropinėse ir subtropinėse Amerikos žemynų dalyse, Makaronezijos salose ir Pietryčių Azijoje. Prieš spaudimą avokado vaisiai nulupami ir išimami jų dideli kauliukai, vaisiai susmulkinami ir džiovinami. Sudžiūvusios avokadų skiltelės sugrūdamos ir šaltuoju būdu spaudžiamas vertingas aliejus.
 
Nerafinuotas aukščiausios kokybės mechaninio spaudimo avokadų aliejus yra drumstas, gelsvai žalios iki tamsiai žalios spalvos - kaip ir vaisiai. Priklausomai nuo rūšies - jų yra virš 400 ir skirstomi į 3 grupes:  meksikietiški, gvatemališki ir antilų - avokado vaisiai yra atitinkamai šviesesnės ar tamsesnės žalios spalvos. Blyškūs aliejaus atspalviai rodo, jog aliejus yra rafinuotas. Mechaninio spaudimo avokadų aliejus dar žymimas pavadinimu  „grynas“.
 
Avokado aliejus pasižymi nepaprastai dideliu nesumuilinamų medžiagų, t.y. fitosterolių, fosfolipidų (lecitino) ir riebaluose tirpstančių vitaminų A, E ir D (daugiau negu piene) kiekiu. Literatūroje nurodomas nesumuilinamų medžiagų kiekis labai svyruoja: kai kurie šaltiniai nurodo iki 8%  (įskaitant lecitiną), kiti – apie 2%. Taip pat avokadų aliejuje yra karotinoidų, skvaleno. Alfa-tokoferolio yra apie 8–15 mg/100 g. Jis aktyviai dalyvauja odos medžiagų apykaitoje.
 
Kadangi avokadų aliejuje polinesočiųjų riebalų rūgščių (konkrečiau - linolo rūgšties) yra tik apie 9-15%, o sočiosios palmitino riebalų rūgšties – 15-23%, šis aliejus yra itin atsparus karščiui. Jį galima trumpai kaitinti. Vis dėlto reikėtų vengti aukštesnės nei 75°C temperatūros, neperkaitinti aliejaus, kad jame išliktų kuo didesnis alfa-tokoferolio kiekis. Oleino rūgšties yra apie 47–70%, palmitoleino rūgšties apie 5–13%. Avokadų aliejaus riebalų ir kitų sudedamųjų medžiagų kiekis kinta priklausomai nuo regiono, kuriame avokadai yra auginami, ir vaisių sunokimo.
 
Kosmetinis avokadų aliejus
Avokadų minkštimas ir aliejus jau tūkstančius metų naudojamas maistui, tačiau idealiai tinka ir kaip odos bei plaukų priežiūros priemonė. Tai aktyviai veikianti ir vertingų medžiagų kupina substancija. Šio aliejaus naudojimas yra kilęs iš tropikų, kur ir auga avokadų medžiai. Vietiniai gyventojai avokadų aliejų tepa tiesiogiai ant odos, siekdami ją apsaugoti nuo karščio ir neigiamo saulės poveikio. Šio žalio aliejaus teigiamas poveikis sausai ir pleiskanojančiai odai buvo žinomas dar pries kelis šimtus metų.
 
Šiais laikais avokadų aliejus naudojamas gaminant daugelį įvairių produktų. Jį galima naudoti tiek vieną, tiek mišiniuose su kitais vertingais aliejais. Tinka kasdienei vokų, kaklo bei viso kūno odos priežiūrai. Plačiai naudojamas ir kaip masažo aliejus, taip pat rekomenduojamas nagų stiprinimui. Viršutiniams odos sluoksniams suteikia ypatingo glotnumo. Dažnai dedamas į egzemą gydančias priemones, nes avokadų aliejus gerai ramina odą sergant egzema. Tinka esant ir kitiems odos sutrikimams, pvz., aknė.


Jis skatina ląstelių atsinaujinimo procesus ir dažniausiai yra naudojamas sausos, šerpetojančios odos bei plaukų priežiūrai, tiek avokadų minkštimas, tiek aliejus skatina plaukų augimą, taip pat susilpnėjus odos barjerinei (apsauginei) funkcijai. Pasižymi ypač stipriu minkštinančiu ir drėkinančiu poveikiu, puikiai sulaiko drėgmę odoje. Dėl aukšto palmitoleino rūgšties kiekio, kuris būdingas ir makadamijos, lazdyno riešutų bei šaltalankių aliejams, avokadų aliejus tinka jautriai odai prižiūrėti bei pasižymi odą gydančiomis savybėmis. Jame esantys fitosteroliai padeda palaikyti odos barjerinę funkciją, kadangi pagal molekulinę struktūrą yra panašūs į odoje esantį cholesterolį ir gali jį pakeisti, skatindami naujų ląstelių gamybą. Taip pat naudojamas esant neurodermitui, odos suragėjimui ir odos barjerinės funkcijos susilpnėjimui, randams gydyti.
Avokadų aliejus puikiai prasiskverbia į audinius. Tyrimų duomenimis taip yra dėl jame esančių iki šiol mažai ištirtų riebalų rūgščių su trumpomis C grandinėmis kiekio. Avokado aliejus, sumaišytas su kitu aliejumi, padeda aprūpinti odą veikliosiomis tam tikro aliejų mišinio ar emulsijos medžiagomis, tokiu būdu padidindamas kosmetikos produkto veiksmingumą ir efektyvumą. Tokiomis savybėmis pasižymi ir vynuogių kauliukų, kviečių gemalų aliejai bei lanolinas (avių vilnos riebalai). Avokadų aliejus emulsijoms suteikia tirštumo, pagerina jų įsigėrimą į odą.
 
„Sveiki produktai“ parduotuvėse yra ekologiško avokadų aliejaus bei juo praturtintų kosmetikos priemonių. Tai:


Naudota literatūra:
- A. Hampton. Natural organic hair and skin care;
- A. Hampton. What's in Your Cosmetics?;
- A. Hampton, S. Hussey. The take charge Beauty Book;

2013-02-19

Argano riešutų aliejus

(lot. Argania Spinosa, angl. Argan oil)


Argano medis, kaip ir afrikinis sviestmedis, priklauso sapotinių (lot. Sapotacae) augalų šeimai ir yra vienintelė sapotinių augalų rūšis, auganti Afrikos žemyne į šiaurę nuo Sacharos dykumos – pietvakarių Maroke bei atliekanti ten svarbią ekologinę funkciją: dėl savo didelio atsparumo sausrai argano medis savo šešėliu apsaugo kitus aplinkinius augalus nuo perkaitimo. O šio medžio šaknys, kurios siekia net iki 30 (!) metrų, dirvą apsaugo nuo erozijos. Nors anksčiau argano medžiai buvo plačiai paplitę Pietų Europos ir Šiaurės Afrikos regionuose, šiandien jų augimvietės išlikusios tik pietvakarių Maroke, Suso-Masa-Dra regiono lygumos pusdykumėje. Dėl šios priežasties 1998 m. šis regionas įtrauktas į UNESCO biosferos rezervatų sąrašą. Argano medžiai yra Maroko nuosavybė ir jie juos saugo. Berberai, senieji Maroko gyventojai, turi naudojimo teisę, tačiau jie neturi teisės nei purtyti medžių, nei jų kirsti.

Argano medžiai auga Afrikoje,
pietvakarių Maroke
Plačiai vartojamas aliejus spaudžiamas iš argano medžių gelsvų, slyvos dydžio vaisių kauliukų branduolių. Vaisiai surenkami nuo žemės, nes patį medį apsaugo aštrūs spygliai. Tik ožkos sugeba laipioti šiais medžiais ir ėsti lapus bei vaisius nuo šakų. Regione nenoriai kalbama apie tai, kad ir ožkų nesuvirškinti argano riešutai tradiciškai naudojami aliejui spausti. Todėl yra įmonių, pabrėžiančių, kad aliejus išspaustas tik iš nuo žemės surinktų riešutų. Tačiau faktas yra tai, kad derliaus nuėmimo laikotarpiu, t. y. liepos – rugpjūčio mėnesiais arganų plantacijose ožkoms ganytis neleidžiama.

Argano aliejus spaudžiamas dviem skirtingais būdais. Pirmasis – spaudimas senuoju tradiciniu būdu, kuris yra ilgas ir sunkus darbas. Argano riešutus berberų moterys renka rankomis, iš riešutų išimami branduoliai. Tuomet jie išdžiovinami,  pakepinami ir sumalami tarp dviejų akmenų – girnų iki minkštos košelės. Į gautą masę įpylus šilto vandens rankiniu presu spaudžiamas vertingas argano aliejus. Galiausiai jis yra nukošiamas. Spaudžiant tradiciniu rankiniu  būdu argano aliejaus išgaunama labai mažai – per 10 valandų iš 100 kg vaisių išspaudžiama tik apie 1 litrą argano aliejaus. Pasak prof. Z. Charroufs, gamybos procese naudojamas vanduo sutrumpina aliejaus vartojimo laiką.

Antrasis argano aliejaus išgavimo būdas – mechaninis spaudimas. Plečiantis aliejaus pardavimams moterų kooperatyvuose vis dažniau naudojami mechaniniai aliejaus spaudimo presai ir nerūdijančio plieno filtrai, pakeičiantys daug laiko ir jėgų reikalaujantį aliejaus spaudimą rankiniu būdu. Tokias priemones naudoja kai kurie kooperatyvai, kuriuose aliejus išgaunamas nenaudojant vandens bei esant geresnėms sanitarinėms sąlygoms. Mechaniniu būdu spaudžiama iš neskrudintų riešutų, aliejus yra subtilaus, tik jam būdingo aromato.

Argano aliejuje gausu vertingų medžiagų. Jame yra oleino (Omega 9), linolo (Omega 6) ir palmitino rūgščių mišinys, todėl tai vienas iš nedaugelio aliejų, kuris apima platų riebalų rūgščių spektrą. Argano aliejuje fitosterolio kiekis nėra labai didelis – jis sudaro maždaug 1 %, tačiau argano aliejus sumaišytas su kitais aliejais pasižymi neįprasta rūgščių kompozicija: labai reti steroliai šotenolis ir α-spinasterolis bei tokoferolis (70  % alfa-tokoferolio) palaiko natūralias odos funkcijas ir stabdo oksidacijos procesus. Keli moksliniai tyrimai parodė, jog sterolis šotenolis pasižymi priešvėžiniu poveikiu. Taip pat žinomas šių dviejų sterolių stimuliuojantis poveikis odos ląstelėms. Dėl to argano aliejus plačiai naudojamas kaip veiksminga priemonė nuo senėjimo. Greta 20 % fitosterolių ir 8 % tokoferolių argano aliejaus nesumuilinamų medžiagų frakciją sudaro 37 % karotinoidų, 20 % triterpeninių alkoholių, 5 % ksantofilų (priklauso prie karotinoidų) ir angliavandenilių. Argano aliejus pasižymi dideliu tokoferolio (vitamino E) ir polifenolio kiekiu bei yra labiau atsparus oksidacijai nei alyvuogių aliejus.

ARGANO ALIEJAUS sudėtis: oleino rūgštis (apie 45–48 %), linolo rūgštis (apie 31–35 %), palmitino rūgštis (apie  12–15 %), stearino rūgštis (apie 5–6 %). Nesumuilinamų medžiagų kiekis (apie 1 %): fitosteroliai (α-Spinasterol ir Schottenol), alfa-tokoferolis (apie  62 mg/100 g tokoferolio, kuriame apie 70 % alfa-tokoferolio), karotinoidai, triterpeniniai alkoholiai, angliavandeniliai.

Vertingas, po spaudimo aukso geltonumo spalvos, po filtravimo šiek tiek gelsvas argano aliejus puikiai tinka ne tik virtuvėje ar kaip maistingas produktas kasdienei mitybai papildyti, bet ir kaip kosmetikos priežiūros priemonė, ypač sausai ir brandžiai odai. Kosmetikos pramonėje naudojamas neskrudintų argano riešutų aliejus. Toks, kokį jį kosmetikos priemonėms naudoja marokiečiai. Šis aliejus gerai įsigeria į odą, sulaiko joje drėgmę. Dėl savo plataus riebalų rūgščių spektro, pasižyminčio ypatinga oleino, palmitino ir linoleino rūgščių kombinacija, jis taip pat yra labai gera ligotos odos priežiūros priemonė. Argano aliejus tradiciškai naudojamas esant tokioms odos ligoms kaip dermatozė, aknė ar odos alergijos. Sumaišytas su kitais aliejais (turinčiais polinesočiųjų riebalų rūgščių, pvz., erškėtrožių aliejumi ar granato sėklų aliejumi) argano aliejus ilgam atkuria odos barjerinę funkciją ir puikiai tinka brandžiai bei pažeistai odai prižiūrėti. Stabdo odos senėjimo procesus. Naudoti galima gryną arba kartu maišyti su kitais mėgstamais aliejais. Taip pat juo galima praturtinti kremus bei losjonus. Argano aliejus nuostabiai veikia ne tik odą, bet ir plaukus: atstato sausų ir pažeistų plaukų būklę, drėkina, stiprina, plaukai tampa glotnesni, blizgantys ir lengviau iššukuojami. Argano aliejų galima naudoti ir prieš, ir po galvos trinkimo. Itin naudinga daryti argano aliejaus plaukų kaukes, jo patartina lašinti net į šampūną ar plaukų balzamą.

Argano aliejus savo sudėtimi ir savybėmis išties nuostabus, tačiau nereikėtų pamiršti, kad perkant aliejų labai svarbi jo kokybė ir iš kur aliejus perkamas. Kadangi argano aliejus yra labai populiarus, gamintojai dažnai klastoja jį skiedžiant pigesniais aliejais nenurodydami jų sudėtyje. To neišvengiama ir žinomų prekių ženklų aliejuose. Maroke taip pat yra įprasta skiesti argano aliejų kitais aliejais. Iš vienos pusės tai daroma siekiant padidinti aliejaus vartojimo laiką, iš kitos pusės – norint padidinti aliejaus kiekį: dažnai argano aliejus turistams parduodamas tiesiog gatvėje arba turguje. Atskiestą aliejų nuo gryno galima atskirti ištyrus jo sudedamąsias dalis. Ryškūs nukrypimai nuo riebalų rūgščių vidutinių reikšmių, būdingų argano aliejui, atskleidžia klastotes. Tarkim, aliejaus sudėtyje gali būti daugiau oleino rūgšties (pvz., sumaišius su migdolų aliejumi) arba linolo rūgšties. Skiedimui taip pat dažnai naudojamas saulėgrąžų aliejus.

Kai kurie pardavėjai prekiauja „kosmetiniu argano aliejumi“. Dažniausiai tai būna nerafinuotas, tačiau dezodoruotas (apdorotas iki 250°C garais) aliejus – tokiu būdu siekiama pašalinti nepageidaujamus kvapus. Reikia žinoti, kad argano aliejaus kaina pas skirtingus pardavėjus gali skirtis net 200%. Rinkdamiesi aliejų būtinai atkreipkite dėmesį į atitinkamus gaminio natūralumą ir ekologiškumą nurodančius sertifikatus, kurie užtikrina kokybę. Grynas, nedezodoruotas ir kokybiškas aliejus turi turėti ir spalvą, ir jam būdingą kvapą.

Vokiečių gamintojų „Ölmühle Solling“ ekologiškas argano aliejus gaunamas iš biosferos rezervate Maroke augančių argano riešutų. Kokybę garantuoja nuolatinė kontrolė. Iš Maroko gautas aliejus papildomai tikrinamas ir Vokietijoje nepriklausomoje laboratorijoje. Tai užtikrina, kad aliejus būtų kokybiškas ir nepraskiestas. Spaudžiama šaltuoju būdu, tačiau daugiausia ne rankomis, o tausojančiais presais. Taip yra dėl nuolat augančio argano aliejaus poreikio. Norint išspausti reikiamus kiekius, tobulinama gamyba, kuriasi kooperatyvai.

„Sveiki produktai“ parduotuvėse yra ne tik gryno argano aliejaus, bet ir juo praturtintų kosmetikos priemonių. Tai:

2012-10-23

Plaukų slinkimas: kaip sau padėti?

Rudenį medžiai pradeda mesti lapus, o mums suaktyvėja plaukų slinkimas. Ši problema vargina ir Jus? Tuomet tikrai suprantate, koks šis procesas yra nepageidautinas ir sukeliantis daug problemų. Jau nekalbant apie tai, kad plaukų ant galvos gerokai sumažėja (suplonėja kasos ar pasimato plikės), bet ir visur namuose mėtosi plaukai, užkemša kriauklę ir pan.

Tyrimai rodo, kad kiekvieną dieną prarasti maždaug po 60 - 150 plaukų yra normalu. Tačiau kartais iškrentančių plaukų skaičius pasidaro pernelyg didelis. Tai paskatinti gali tiek vidiniai, tiek išoriniai veiksniai ir jų yra tikrai nemažai. Plaukai gali pradėti labiau slinkti dėl streso, klimato kaitos, hormonų pusiausvyros sutrikimų, netinkamos mitybos ar jos pokyčių, nuovargio, infekcijų, po įvairių susirgimų, operacijų ar tiesiog dėl genetinio paveldėjimo. Vyrų ir moterų plaukų slinkimo priežastys gali skirtis. Sužinoti jas yra labai svarbu, kad galėtumėte rasti geriausią sprendimą išspręsti šiai rimtai problemai ir imtumėtės prevencinių priemonių, jei už tai yra atsakingi genai.

Kenčiant nuo padidėjusio plaukų slinkimo visų pirma reikėtų atkreipti dėmesį į mitybą. Savo maisto racioną labai naudinga praturtinti į jį įtraukiant produktų, kuriuose gausu plaukams naudingų vitaminų (ypač B grupės) ir mikroelementų (cinko, kalcio, geležies, magnio, kalio, seleno ir kt.), pvz., linų, kanapių ar moliūgų aliejai, goji uogos, migdolai, razinos ir kt. Rekomenduotini augaliniai papildai: ašvaganda, amalaki, agurklių, juodgrūdžių ar nakvišų aliejai. Tačiau kovojant su plaukų slinkimu padėti gali ir tuo pačiu naudojamos natūralios kosmetinės priemonės.

Kosmetikos priemonių, skirtų nuo plaukų slinkimo, parduotuvėse yra išties nemažai, tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į jų natūralumą, kad plaukams nepakenktumėte dar labiau (!). Užrašo ant pakuotės "Nuo plaukų slinkimo" tikrai neužtenka, kad būtų pasirinkta gera priemonė, kur kas svarbiau yra produkto sudėtis (plačiau apie kosmetikos produktų sudedamąsias dalis galite paskaityti straipsnyje "Kas slypi kosmetikos sudėtyje?"). Kam naudoti chemiją, jeigu pati gamta mums siūlo pačias geriausias priemones? Jas reikia tik atrasti ir tinkamai panaudoti. Viena iš nuostabiausių kosmetinių priemonių - aliejai. Juk tai gryniausios gamtos dovanos, suteikiančios reikalingiausių medžiagų organizmui ne tik per skrandį, bet ir per odą.

Iš gausybės įvairių aliejų svarbiausia pasirinkti tinkamiausius. Esant rimtam plaukų slinkimui reikėtų naudoti tokias kosmetikos priemones, kurios skatintų galvos odos mikrocirkuliaciją. Šiuo atveju pagelbėti gali kasdienis galvos aromaterapinis masažas. Iš eterinių aliejų masažui labai tinka rozmarinų, citrinų, kedro, levandų ir kt. Jais galima praturtinti šampūnus, į juos įlašinant kelis lašelius eterinio aliejaus (iki 5%).

Rozmarinų (lot. Rosmarinus officinalis) eterinis aliejus yra puikus tonikas, jis gaivina tiek odą, tiek plaukus. Šis eterinis aliejus pagerina kraujo apytaką galvos odoje, todėl stiprina plaukų šaknis ir skatina sveiką plaukų augimą. Tai viena iš veiksmingiausių natūralių priemonių, galinčių padėti nuo plaukų slinkimo. Beje, rozmarinų eterinis aliejus teigiamai stimuliuoja protą, veikia prieš nuovargį, padeda susikaupti ir didina darbingumą. Pasižymi antioksidacinėmis savybėmis.

Citrinų (lot. Citrus limonum) eterinis aliejus puikus pagalbininkas nykų rudenį - jis veikia kaip antidepresantas, pakelia nuotaiką ir gerina bendrą savijautą. Šis gaivus eterinis aliejus dažnai naudojamas ir patalpoms aromatizuoti, dezinfekuoti valomus paviršius. Kosmetikoje dažniausiai naudojamas aknei, riebiai odai ir plaukams. Taip pat suaktyvina limfos tekėjimą, tinka lašinti į aliejų anticeliulitiniam masažui. Plaukams suteikia blizgesio.

Atlasinio kedro (lot. Cedrus atlantica) eterinis aliejus yra tonizuojantis, antiseptikas ir antibakterinis, stimuliuoja kraujotaką. Tinka brandžiai (ją atjaunina, didina stangrumą), riebiai odai ir plaukams, padeda nuo pleiskanų bei plaukų slinkimo. Naudojant plaukų priežiūrai puikiai dera kartu su levandų ar kadagio eteriniais aliejais. Atlasinio kedro eterinis aliejus naudojamas esant kvėpavimo takų negalavimams, taip pat padeda mažinti stresą ir įtampą.

Levandų (lot. Lavendula angustifolia) eterinis aliejus yra vienas iš plačiausiai naudojamų eterinių aliejų, puikiai tinka vaikams. Labai praverčia turėti vaistinėlėje: malšina skausmą, įsipjovus ar nudegus galima vartoti neskiestą - pirmajai pagalbai, puikiai ramina tiek odos paraudimus, tiek protą esant nemigai ar nerimui, padeda atsipalaiduoti. Padeda kovojant su pleiskanomis, saugo plaukus nuo lūžinėjimo ir slinkimo. Gerai maišosi beveik su visais eteriniais aliejais.

Tačiau kur kas veiksmingesnės yra reguliariai (!) naudojamos aliejinės plaukų kaukės. Jos ne tik pristabdys plaukų slinkimą, bet ir visokeriopai pagerins galvos odos ir plaukų būklę. Grynų eterinių aliejų tepti ant odos nerekomenduojama, nes jie yra labai  koncentruoti ir gali sudirginti odą, todėl juos reikia skiesti. Plaukų kaukių pagrindu turėtų būti pasirinktas nerafinuotas augalinis aliejus (rinktis reikėtų atsižvelgiant į plaukų tipą). Plaukų priežiūrai labai tinka simondsijų (jojobos), migdolų, ricinų, avokadų, sezamų, agurklių ir kt. aliejai. Trumpai apie šių aliejų naudą:

Simondsijų (lot. Simmondsia chinensis) aliejus yra labiau vaškas, o ne augalinis aliejus. Jame yra skystų vaškų esterių, panašių į odos riebalus, todėl ypač naudingas visų tipų odai, gerai į ją susigeria. Stiprus antioksidantas ir drėkiklis. Atstato plaukų elastingumą, suteikia žvilgesio. Tinka visų tipų plaukams: atstato riebių plaukų balansą, sausus ir suskilinėjusius maitina bei atkuria jų gyvybingumą.

Agurklių aliejus
Migdolų (lot. Prunus armeniaca) aliejus labai plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje. Tai itin maistingas aliejus, jame yra pagrindinių riebalų rūgščių, vitaminų (E, A ir B), mineralų. Vienas iš tinkamiausių aliejų vaikų ir kūdikių odelės priežiūrai. Naudojamas visų tipų odai (ypač jautriai ir sausai) bei plaukams. Atstato pažeistus plaukus, padaro juos elastingus ir žvilgančius. Skatina plaukų augimą, padeda nuo pleiskanų.

Ricinų (lot. Ricinus communis) aliejus yra labai tirštas, dažniausiai naudojamas mišiniuose kartu su kitais aliejais. Tradiciškai naudojamas plaukų priežiūrai. Ricinų aliejus stiprina plaukus, skatina jų augimą (taip pat ir blakstienų bei antakių), gražina plaukus. Labai tinka pažeistiems ir dažytiems plaukams, nes ricinų aliejus puikiai drėkina ir regeneruoja.

Avokadų (lot. Persea grattissima) aliejus turtingas įvairių vitaminų: A, B1, B2, B5, D ir E, taip pat jame yra lecitino ir riebiųjų rūgščių. Puikiai gydo, regeneruoja odą, stipriai maitina, todėl yra idealus sausai ir brandžiai odai. Plaukams suteikia gyvybingumo ir blizgesio, skatina augimą. Gerą avokadų aliejų atskirti nuo rafinuoto galima pagal jo spalvą, kokybiškas ir nerafinuotas aliejus yra gilios žalios spalvos.

Sezamų (lot. Sesamum indicum) aliejus labai vertinamas ajurvedoje. Itin tinka galvos odos masažui ir plaukams. Šis lengvas aliejus turtingas vitaminų, ypač E - natūralus antioksidantas, nesočiųjų riebiųjų rūgščių bei mikroelementų. Plačiau apie sezamų aliejų galite paskaityti čia.

Agurklių (lot. Borago officinalis) - tai labai vertingas aliejus. Jo sudėtyje yra didžiausias kiekis iš žinomų aliejų gama linoleno riebiosios rūgšties. Taip pat gausu vitamino E. Tinka visų tipų odai, bet ypač sausai ir jautriai, paraudusiai. Agurklių aliejų rekomenduojama naudoti slenkantiems plaukams. Jis juos atgaivina, pagreitina augimą.

Kaip pasidaryti plaukų kaukę? Tai labai paprasta. Į puodelį ar kokį kitą nedidelį indą įsipilkite 4 arbat. šaukštelius, t. y. apie 20 ml (galima ir mažiau, jei pakanka), pasirinkto bazinio aliejaus ir įlašinkite iki 10 lašų eterinių aliejų. Indą su aliejais įdėkite į kitą didesnį indą su karštu vandeniu, kad aliejus sušiltų. Šiltas aliejus geriau susigeria. Tada aliejumi sukamaisiais judesiais pirštų galiukais masažuokite galvos odą 5-10 min. Po masažo šukomis aliejų nuo plaukų šaknų iki galiukų paskirstykite per visą plaukų ilgį, galvą apsivyniokite rankšluosčiu ir palikite kaukę 30-60 min. (galite ir ilgiau ar net per naktį, jeigu turite laiko). Po to išplaukite plaukus įprastu šampūnų (geriausia natūraliu ar ekologišku). Kartoti 1-2 kartus per savaitę.

Plaukų kaukes daryti reguliariai yra labai svarbu, nes natūralūs aliejai veikia švelniai, tačiau jų poveikis ilgalaikis. Reikėtų nepamiršti ir to, kad augalai veikia labai individualiai - tai, kas tiko Jūsų draugei, nebūtinai tiks ir Jums.

„Sveiki produktai“ parduotuvėse nuo plaukų slinkimo yra ir kitų veiksmingų, jau paruoštų naudoti priemonių. Tai:

Gražių ir žvilgančių plaukų Jums!