GoogleTagManager

2012-07-18

Apie vandenį. Naudoti kietą ar minkštą?

Vanduo - tai gyvybės šaltinis, be jo neišgyventų nei vienas gyvas organizmas. Kasdien vienas žmogus sunaudoja keliasdešimt litrų vandens: maistui, prausimuisi, buičiai ir kitoms reikmėms. Niekam nekyla abejonių - vanduo yra ta materija, be kurios neegzistuotų mūsų pasaulis. Tačiau vanduo ne visur toks pat. Jame gausu įvairių priemaišų, kas lemia skirtingas jo savybes - skonį, kvapą, spalvą, pH lygį, kietumą. Mes,  Lietuvos gyventojai, turėtume labai džiaugtis, kad vieni iš nedaugelio šalių gyventojų turime galimybę gerti vandenį iš žemės gelmių, kai tuo tarpu dauguma pasaulio gyventojų vartoja išvalytą upių ir kitų vandens telkinių vandenį. Tačiau įvairių priemaišų mūsų šalies vandenyje vis tiek yra.

Viena iš pagrindinių vandens cheminių savybių yra vandens minkštumas/kietumas. Kietame vandenyje yra žymus kiekis ištirpusių jonų (kalcio, magnio, geležies), galinčių sudaryti nuosėdas. Lietaus vanduo paprastai yra minkštas, bet patekęs į dirvožemį, jis dažniausiai "surenka" jame esančius mineralus ir vanduo tampa kietesnis. Kietas vanduo, pasak mitybos specialistų, sveikatai nekenkia, nes aprūpina organizmą reikalingais mineralais. Tačiau kitokia situacija yra naudojant kietą vandenį buityje. Turbūt daugelis esate susidūrę su didžiausia kieto vandens keliama problema - susidarančiomis nuosėdomis. Kietame vandenyje esančios druskos nusėda visur: ant plytelių, vonios, puodų, radiatorių, garo katilų, šildymo įrenginių sienelių ir t.t. Beje, kietame vandenyje ištirpusios kalcio ir magnio druskos gali sureaguoti su plovimo medžiagomis (muilu, šampūnu, skalbimo priemonėmis ir pan.) ir sudaryti netirpias medžiagas, kurios nusėda netgi ant mūsų odos ir plaukų. Taigi, kietas vanduo gali neigiamai veikti ir mūsų odą bei plaukus.

Besiskundžiantys sausa oda ar plaukais ir išbandę begalę kremų, losjonų, kaukių ir kitų priemonių, bet neradę išeities, turėtų įsitikinti, ar  problemos sprendimas neslypi vandenyje. Dėl kieto vandens susidariusios muilo nuosėdos, kurios padengia odos ir plaukų paviršių, gali pradėti kimšti odos poras (kietame vandenyje esantys mineralai taip pat gali kimšti poras), sudirginti ir išsausinti odą bei plaukus. Kietas vanduo dermatito nesukelia, tačiau jis gali paskatinti ligos paūmėjimą. Jeigu vanduo kietas, galite pastebėti, kad šampūnai, prausikliai ir kitos priemonės mažiau putoja, ko pasekoje dažnai sunaudojama daugiau produkto. Kietu vandeniu išplauti drabužiai ar patalynė taip pat gali prisidėti prie odos problemų, nes skalbiniuose lieka skalbimo priemonių likučių, kurie nuolat kontaktuodami su oda gali ją sudirginti.

Sprendimas - išorinėms procedūroms naudoti minkštesnį vandenį. Minkštas vanduo lengviau išskalauja drabužius ir geriau plauna odos nešvarumus. Dėl to prausiantis minkštesniu vandeniu odos poros lieka švarios ir neužsikimšusios, lengviau pasisavinama drėgmė, oda tampa minkštesnė ir sveikesnė, o plaukai purūs, minkšti bei žvilgantys.

Jeigu jūsų vanduo kietas ir norite pagelbėti savo odai bei plaukams, yra keli būdai, kaip tai padaryti. Minkšto vandens atsargomis išorinėms procedūroms nesunkiai galima pasirūpinti ir patiems. Visiškai gryno vandens gamtoje nėra, bet lietaus vanduo yra gerokai minkštesnis už vandentieko vandenį, nors jame ir gali būti ištirpusių atmosferos dujų bei kitų medžiagų. Prisirinkus lietaus ar sniego vandens juo galima perskalauti plaukus ar prausti veidą. Suminkštinti vandenį galima ir užšaldžius paprastą vandenį iš čiaupo, o po to vėl jį ištirpinus. Dar vienas būdas suminkštinti vandenį - įberti į jį geriamosios sodos (maždaug ¼ arbatinis šaukštelis sodos 1 litrui vandens). Vandens minkštinimui tinka actas ar citrinos sultys. Ilgesnį laiką prausiantis minkštesniu vandeniu, pastebimai pagražėja oda, nepažeidžiamas apsauginis jos sluoksnis.

"Aubrey" veido tonikai

Tačiau jeigu neturite laiko ar labiau mėgstate jau paruoštas kosmetikos priemones, „Sveiki produktai“ parduotuvėse galite rasti nemažai kokybiškų priemonių, kurios gali pagelbėti naudojant kietą vandenį. Veidui valyti labai tinka natūralūs tonikai bei augaliniai hidrolatai, kurie ne tik puikiai nuvalo odą, bet ir papildomai ją drėkina. Itin sausai odai nepamainomas „Aubrey“ natūralus tonikas su erškėtrožėmis (rosa mosqueta). „Aubrey“ veido tonikai gaminami dejonizuoto vandens pagrindu. Dejonizuotas vanduo išsiskiria savo grynumu, iš jo pašalinamos druskos ir kitos medžiagos. Šie tonikai puikiai nuvalo odą jos nesudirgindami ir nesausindami. Tonikai praturtinti vertingų augalų ekstraktais, kurie aprūpina odą naudingomis medžiagomis. Hidrolatu odą rekomenduojama apipurkšti ir dienos bėgyje, kad nuolat ją drėkintų. Po plaukų plovimo, dar drėgnus plaukus ir galvos odą galima apipurkšti hidrolatu, pvz., rožių hidrolatas (silpnai rūgštinis) po plovimo sureguliuoja šampūno išbalansuotą normalios odos pH, o rugiagėlių - drėkina ir suteikia plaukams blizgesio. Natūralios priemonės padeda susigrąžinti sveiką ir švytinčią odą bei plaukus.

 

Kad oda būtų sveika, ją drėkinti reikia ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus. Kasdien būtina išgerti pakankamai vandens.

 

Problemos sprendimo būdai dažnai būna keli. Pvz., jeigu Jūsų oda sausa, pabandykite atsisakyti aršios cheminės kosmetikos ir pakeisti ją natūralia ar ekologiška, gerkite daugiau vandens, prauskitės minkštesniu vandeniu, susirūpinkite savo mityba - gal maitinatės nesveikai ir nepilnaverčiu maistu. Jokiais būdais nenuleiskite rankų, jeigu kas nors nepadeda. Niekas nevyksta be priežasties, todėl mes linkime ne slėpti savo trūkumus, o ieškoti būdų, kaip su jais atsisveikinti.

 

Parengė Brigita Maksvytytė

3 komentarai: