GoogleTagManager

2012-03-14

Kokosų aliejus

(lot. Cocos Nucifera, angl. Coconut Oil)

Kokosų aliejus yra vienas iš kvapniausių aliejų ir daugelio labai mėgstamas. Jis yra spaudžiamas iš riešutinių kokosų, baltas, riebus, kreminės konsistencijos ir nepaprastai skanus, puikiai tinka ne tik maisto gamyboje (kepimui, virimui, troškinimui, kepiniams ar tepti ant duonos), bet ir viso kūno priežiūrai. Tai bene plačiausiai kosmetikoje naudojamas natūralus aliejus - kaip natūralios kosmetikos bazė arba vienas. Jis įeina į daugelio kosmetikos priemonių sudėtį, naudojamas plaukų, veido ir viso kūno odos priežiūrai, taip pat masažams, muilo gamyboje, kaip įvairių tepalų pagrindas. Sudėtyje dominuoja sočiosios riebiosios rūgštys, todėl aliejus nesusigeria labai greitai, jį reikia įmasažuoti, tačiau nepalieka riebumo pojūčio. Apie 25˚C temperatūroje būna skystas, o žemesnėje nei 23-24˚C temperatūroje sukietėja, tačiau tarp delnų lengvai ištirpsta. 


Rekomenduojamas, visų pirma, normaliai odai, bet puikiai tiks sausai bei kitų tipų veido odai, niežtinčiai galvos odai, plaukams. Kokosų aliejus nuostabiai drėkina, padeda odą išsaugoti minkštą ir  švelnią. Mažina odos pleiskanojimą ir niežėjimą, saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio, tokio kaip karštis ar saulė - turi natūralų apsaugos filtrą nuo UV spindulių. Yra vėsinančio poveikio. Ramina sudirgusią, sutrūkinėjusią odą. Tinka lūpų priežiūrai, ypač vasarą. Jis akimirksniu atkuria odos natūralias apsaugines savybes. Užkerta kelią ankstyvam raukšlelių ir senatvinių dėmių susidarymui, padeda žaizdų gijimui. Labai padeda odai atsinaujinti ir sveikti, be to pasižymi ilgu veikimo laiku. Tyrimai rodo, jog antioksidacinės kokosų aliejaus savybės apsaugo nuo ankstyvo odos senėjimo ir raukšlių atsiradimo. Antioksidantai  yra labai svarbūs norint apsaugoti odą nuo laisvųjų radikalų, kurie ardo odos jungiamąjį audinį, o tai ir lemia raukšlių atsiradimą. Kokosų aliejus yra geras emolientas (riebalinė medžiaga, kuri gerai drėkina, minkština ir saugo odą nuo išorinių dirgiklių).

Kokosų aliejus taip pat atkuria pažeistus ir sausus plaukus, padeda pagerinti jų struktūrą, jie tampa švelnūs, elastingi ir minkšti, suteikia plaukams žvilgesio. Grožio specialistai tvirtina, jog kokosų aliejus yra puikus plaukų kondicionierius. Jis pamaitina, minkština plaukus ir galvos odą. Grynu kokosų aliejumi galima ištepti sausus plaukus nuo šaknų iki galiukų ir po poros valandų perplauti šampūnu - bus puiki plaukų kaukė. Taip pat kokosų aliejumi naudinga tepti lūžinėjančius ir išsišakojusius plaukų galiukus. Tepti reikėtų labai nedideliu aliejaus kiekiu dar drėgnus po plovimo plaukų galiukus, bet nepadauginkite, nes tada kokosų aliejus suteiks šlapių plaukų efektą/suriebaluos plaukus.

Iš kokosų išgaunamos medžiagos, kurios toliau naudojamos kosmetikos gamyboje: Cetyl Alcohol, Coconut Oil-Corn Oil Soap, Coconut Fatty Alcohol, Coco Glucoside ir kt. Iš kokosų aliejaus "Aubrey" gamina kokoso riebiųjų rūgščių kreminį pagrindą - Coconut Fatty Acid Cream Base, kuris vėliau naudojamas kondicionierių ir kitų kreminės konsistencijos priemonių gamyboje. Šio kreminio pagrindo gamyboje naudojamas cetilalkoholis (Cetyl Alcohol), apie kurį plačiau paskaityti galite čia.  Kokoso gliukozidas (Coco Glucoside) yra vienas iš nedaugelio medžiagų, pakeičiančių šiurkščius ploviklius natūraliuose ir ekologiškuose šampūnuose bei prausikliuose. Jis veikia švelniau, tausoja odą, jos nedirgina, bet plauna efektyviai.


Siūlome išbandyti gryno, iš šviežių kokoso riešutų spausto, nerafinuoto "Ölmühle Solling" kokosų aliejaus, kurio aromatas Jus nuneš į egzotiškus kraštus, arba kokosų aliejumi praturtintų ekologiškų kosmetikos priemonių:
Parengė Brigita Maksvytytė

6 komentarai:

  1. kokoso aliejus sudarytas vien is sociuju rugsciu,o tai kenkia kraujagysliu sienelems taippat kaip gyvuliniai riebalai.
    kokoso riesutu plantacijos veisiamos masiskai iskertant naturalius atograzu miskus
    todel jis kenkia tiek sveikatai tiek gamtai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiekvienas žmogus turi savo nuomonę ir mes ją priimame, tačiau dėl riebalų naudos ar žalos yra labai daug ir įvairių nuomonių. Pasakymas, kad sočiosios rūgštys tik kenkia, gan radikalu. Kažin, ar jos kenkia labiau nei kas nors kita, ką žmogus vartoja. Prikibti galima prie visko. Svarbiausia saikas.
      Kokosų aliejus nuo senų laikų buvo naudojamas tiek kosmetikai, tiek maistui vietinių gyventojų. Tradicijos ir jų paplitimas taip pat labai svarbu.
      Kas dėl medžių kirtimo... Atkreipiame dėmesį, kad mūsų parduodamas Ölmühle Solling kokosų aliejus yra ekologiškas, o ekologiški gaminami tausojančiai nieko masiškai nekertant. Gamintojas Ölmühle Solling apskritai kokosus augina kooperatyve su vietiniais Šri Lankos gyventojais, kurie kartų kartom tai darė.

      Panaikinti
  2. Kokosų aliejus stipriai kemša poras (net ne grynas, o esantis sudėtyje tarp kitų sudedamųjų medžiagų), veido priežiūroje tai gali būti problematiška.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena. Klausimas, kemša kokosų aliejus poras ar ne, gan sudėtingas ir nėra visiškai vieningos nuomonės. Manau, kad labai daug kas priklauso nuo odos tipo. Vienam jis gali būti idealiausias iš visų aliejų, kitam - pats netinkamiausias. Svarbiausia bandyti ir atrasti sau labiausiai tinkančią priemonę.
      Štai kokia nuomonė mūsų tiekėjų šiuo klausimu:

      Ekologiškos kosmetikos Essential Care atstovė Abi Weeds:
      „Atsakant į Jūsų klausimą, ar natūralūs aliejai gali užkimšti poras, pirma reikėtų išsiaiškinti, kas yra porų užsikimšimas. Užtepus per daug aliejaus, jis iš karto neįsigers į odą ir sudarys ploną riebalinį sluoksnį. Tačiau to negalima pavadinti „porų užsikimšimu“. Tai tiesiog yra neteisingas drėkinamojo kremo naudojimas, nes oda negali sugerti didelių kosmetikos kiekių per vieną kartą. Emulsiklis (aliejus + vanduo) įsigers į odą geriau nei grynas aliejus, nes odos natūralus drėkinamasis faktorius (NMF) susideda tiek iš aliejaus, tiek iš vandens komponentų.
      Manau, kad Margaret (Essential Care įkūrėjos) patarimas nenaudoti per daug drėkinamojo kremo yra išties vertas dėmesio. Tam, kad nesutriktų natūralus odos riebalų išsiskyrimo procesas, naudokite kremą mažesniais kiekiais, bet dažnai. Tačiau tai nereiškia, kad aukštos kokybės augaliniai aliejai užkemša poras, tiesiog per daug užtepus oda reikalauja daugiau laiko juos sugerti.
      Antra, internete pateikiama informacija apie kokosų aliejaus sukeliamas dėmes yra neteisinga. Ji yra grindžiama klaidingais gyvūnų testavimo rezultatais pateiktais praėjusio amžiaus viduryje. Tuo tarpu neseniai atlikti tyrimai paneigė šiuos rezultatus. Iš tikrųjų kokosų aliejus yra vadinimas sausu aliejumi, nes yra neriebus ir greitai įsigeriantis. Dėl savo riebalų rūgščių sudėties, aliejus pasižymi antibakterinėmis savybėmis.“

      Aubrey kosmetikos atstovų komentarai:
      Laboratorijos direktorė ir chemikė Krupa:
      „Paprastai poros yra užkemšamos riebalų, kurie susidaro odos liaukose. Natūralūs aliejai paprastai neužkemša švarios odos porų.
      Gal nustebsite, bet aliejus įsiskverbia ir drėkina odą geriau nei vanduo! Aliejai puikiai prasiskverbia per odos pusiau pralaidų apsauginį sluoksnį. Riebaluose tirpios substancijos gali lengvai prasiskverbti per epidermį ir pasiekusios dermos sluoksnį patekti į kraujo apytaką.“

      Pardavimų direktorė Karen:
      „Mano, kaip vartotojo, požiūriu, poros užsikemša dėl odoje plintančių bakterijų, kurios gali sukelti raudonas ir niežtinčias dėmes arba odos nelygumus. Tai gali atsitikti dėl dietos, hidratacijos ar tiesiog odos neprižiūrėjimo (odos pleiskanojimo).
      Nenaudoju kokosų aliejaus, nes jis mano odai yra per „sunkus“. Naudoju jojobos, erškėtuogių sėklų, šaltalankių aliejus, nuo kurių niekada nebuvau patyrusi porų užsikimšimo. Kiekvieną dieną po drėkinamojo kremo (apsauginio kremo nuo saulės SPF 15 ir Lumessence paakių kremo), mėgstu naudoti serumą nuo senėjimo. Šaltalankių sėklų ir uogų aliejus yra turtingas vitaminų C, E ir A; turi 15 kartų daugiau vitamino C nei vidutinio dydžio apelsinas. Į šio aliejaus sudėtį taip pat įeina dideli kiekiai riebiųjų rūgščių (omega 3, 6, 7 ir 9), kurios odai padeda atsinaujinti. Šaltalankių aliejus lėtina senėjimo procesą suaktyvindamas ląstelių atsinaujinimą, numalšina tokius odos pažeidimus kaip nudegimai, aknė, egzema ir kitos dermatito formos bei pašalina kenksmingus laisvuosius radikalus iš mūsų organizmo. Aš jį dievinu!“

      Panaikinti
    2. Aubrey tarptautinių pardavimų direktorius Selcuk:
      „Remiantis mano sukauptą informaciją, mineraliniai aliejai, parafinas ir kitos panašios medžiagos gali sutrikdyti procesus odoje, nes jų molekulės yra didesnės nei odos poros. Tačiau pagrindinė priežastis yra besidauginančios bakterijos, kurios galiausiai užkemša poras ir sukelia aknę. Mineraliniai aliejai gali pagreitinti šį procesą, nes jie nėra pajėgūs lengvai prasiskverbti į odą. Jie padengia odą ir suteikia bakterijoms galimybę daugintis. Neturiu konkrečios informacijos apie kokosų aliejaus molekulės dydį, bet kaip ir daugelis aliejų, kiekvienas jų susideda iš daug papildomų natūraliai esančių komponentų. Be to, kokosų aliejaus sudėtyje yra tam tikrų antibakterinių medžiagų, kurios gali padėti įveikti aknę. Taigi, mano atsakymas būtų toks: natūralūs ingredientai priklausomai nuo aliejų sunkumo gali dalinai užkimšti poras, tačiau jie negali būti lyginami su naftos produktais dėl natūralių aliejų kompleksinės struktūros. Filipinuose daugelis moterų naudoja kokosų aliejų odai prižiūrėti, bet šiaurės europiečių odos tipams toks aliejus gali būti per „sunkus“. Be to, klimatas ir kt. vaidina svarbų vaidmenį. Taigi, kaip Karen patarė, tinkamo veido aliejaus suradimas priklausys nuo odos tipo (jeigu oda yra per daug riebaluota, tikriausiai reikėtų ieškoti labai „lengvo“ aliejaus, pvz., erškėtrožių).“

      Panaikinti
  3. Dėkoju uż išsamius komentarus. Kokosų al.naudoju tik labai sausoms vietoms (pėdos, rankos żiemą). O veidui ar kūnui iš tiesų yra nemażai fantastiškų aliejų (erškėtrożių, linų sėmenų, kanapių, jojoba ir kt.)

    AtsakytiPanaikinti