GoogleTagManager

2012-04-26

Apsauga nuo saulės

Pagaliau šiltas pavasaris. Nutirpęs sniegas, besikalantys medžių lapeliai, pirmosios pavasarinės gėlės, paukščių čiulbėjimas, šilta saulutė...

Taip, jau galime pasidžiaugti saulės šiluma. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad saulė daro ne tik teigiamą (pakelia nuotaiką,  leidžia gamintis vitaminui D odoje, veikia antibakteriškai ir t.t.), bet ir stiprų neigiamą poveikį. Ateinančius kelis mėnesius, kai ypač daug laiko praleidžiama lauke, vertėtų labiau pasirūpinti kokybiškomis priemonėmis nuo kenksmingo saulės poveikio. Kuo saulės ultravioletiniai spinduliai tokie kenksmingi? Sukelia odos nudegimus, paraudimus, skatina laisvųjų radikalų atsiradimą odoje, kurie  lemia greitesnį odos senėjimą, trikdo elastino ir kolageno skaidulų gamybą, ko pasekoje atsiranda smulkių raukšlelių, pigmentinių dėmių. Beje, UV spinduliai laikomi pagrindine odos vėžio priežastimi. Plačiau apie tai galite paskaityti straipsnyje "Kremai nuo saulės. Mitai, tikrovė ir alternatyvos".

Šiame straipsnyje rasite svarbios informacijos, kokios priemonės geriausiai apsaugo nuo kenksmingų saulės spindulių. Tai viena iš aktualiausių temų šiltuoju metų laiku. Kremai nuo saulės yra dviejų rūšių: su sintetiniais-cheminiais saulės filtrais arba su mineraliniais (dar kitaip vadinamais mechaniniais) saulės filtrais. Yra ištirta, kad pastarieji - mineraliniai saulės filtrai - nuo ultravioletinių saulės spindulių apsaugo patikimiausiai. Tai kremai su titano dioksidu ir cinko oksidu, INCI nomenklatūroje dažniausiai atitinkamai žymimi titanium dioxide ir zinc oxide.

Kokio lygio apsaugos faktorio SPF kremus geriausia rinktis? Daugelis klaidingai mano, jog reikia rinktis kuo stipresnes, net SPF 50 siekiančias apsaugos priemones, kad oda būtų ypač gerai apsaugota. Tačiau naudojant kremus nuo saulės su mineralinių filtru Lietuvoje puikiai pakanka  SPF 20-30. Kuo didesnis SPF faktorius, tuo ilgesnį laiką Jūsų oda gali būti apsaugota. Apie tai skaitykite: "Kas yra UV spinduliai ir SPF".

Be natūralių saulės kremų, patikimai saugančių nuo kenksmingų saulės spindulių, odą taip pat labai svarbu intensyviai drėkinti ir iš išorės, ir iš vidaus.

Gražaus ir saugaus įdegio!

3 komentarai:

  1. Mano mėgstamiausias Aubrey saulės kremas- Active lifestyles: turi pasakišką,į nieką nepanašų kvapą ir tikrai labai efektyvus (naudoju SPF15, nes su SPF30 turbūt visai neįdegčiau:). Ech, kad daugiau tų saulėtų dienų pas mus būtų...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Naudoju bekvapį Aubrey SPF 30, tikrai efektyvus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aubrey SPF 30 labai efektyvus, net egipte neidegiau, o Lietuvoje tik 15 spf naudosiu.

    AtsakytiPanaikinti