GoogleTagManager

2012-04-17

Sezamų aliejus

(lot. Sesamum Indicum, angl. Sesame Oil)

Sezamas - vienmetis žolinis augalas, kuris, manoma, yra kilęs iš Afrikos, o vėliau paplitęs kituose tropiniuose kraštuose visame pasaulyje. Jų yra kelios rūšys, bet labiausiai vertinama ir plačiausiai naudojama rūšis yra indinis sezamas (Sesamum indicum). Sėklos būna įvairiausių spalvų: rusvos, gelsvos, rudos, net juodos ir baltos, apgaubtos kietoka kremine luobele. Paprastai parduotuvėse perkamos beveik baltos sezamo sėklos yra išlukštentos, pašalinamos jų luobelės. Juodojo sezamo sėklos labiausiai paplitusios Tolimųjų Rytų virtuvėje, o šviesesnių rūšių - Vakaruose ir Artimuosiuose Rytuose. Sezamas nuo senų laikų buvo naudojamas maistui kaip prieskonis ar aliejui spausti, taip pat kosmetikoje ir net gydymui. 



Sezamų sėklos yra laikomos seniausia aliejine kultūra. Be jo neapsiėjo grožio procedūros senosiose kultūrose, ypač plačiai nuo senų laikų plaukams ir odai puoselėti jį naudojo indų moterys. Visų rūšių sezamų aliejus iš esmės yra labai panašios sudėties ir savybių. Kai kuriuose regionuose labiau vertinamas juodųjų sezamų sėklų aliejus (Sesamum indicum L). Jo skonis išraiškingesnis nei spaustas iš kitų (šviesenių) sezamo rūšių, tačiau maistinėmis savybėmis ir poveikiu organizmui mažai kuo skiriasi. Renkantis sezamų aliejų svarbiau yra ne rūšis, o aliejaus kokybė - jo apdorojimas, spaudimo technologijos. Tik šalto spaudimo aliejus pasižymi aptartomis savybėmis, todėl reikia atidžiai žiūrėti, kad jis nebūtų rafinuotas.

Šalto spaudimo sezamų aliejus turi specifinį sezamui būdingą švelnų skonį ir kvapą, kuris kiek primena riešutus. Kaip ir kiekvienas šalto (mechaninio) spaudimo aliejus gali būti truputį drumstas. Tik dirbtiniai (mineraliniai) ir refinuoti aliejai būna idealiai skaidrūs, visiems priimtino "jokio" skonio ir bekvapiai. Apie 42% nerafinuoto sezamų aliejaus sudaro polinesočiosios riebiosios rūgštys omega-6 (linolio), 40% mononesočiosios, apie 15% sočiosios, alfa ir gama tokoferoliai, fenolis (sezamolis), lignanai, lecitinas, fitosterolis. Tai geras vitamino E šaltinis - 100 g sezamų aliejaus yra maždaug 80-90 mg gama-tokoferolio, o tai sudaro 7 rekomenduojamas vitamino E paros normas. Šalto spaudimo sezamų aliejus turtingas įvairiais augaliniais steroliais - daugiausiai turi beta-sitosterolio (~ 60 mg/100g), kampesterolio (10-20 mg), stigmasterolio (~5 mg), Δ-avenasterolio (~7 mg). Augaliniai steroliai turi įrodytą poveikį mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat jame yra vitamino A ir B grupės vitaminų kompleksas, mikroelementų: magnio, cinko, vario, kalcio, geležies. Aliejus yra ilgo galiojimo laiko dėl jame esančio didelio kiekio antioksidantų.

Kadangi sezamų aliejus yra lengvos tekstūros, jis lengvai įsigeria, nepalieka riebumo pojūčio. Verta atkreipti dėmesį, kad nemažai žmonių baiminasi naudoti aliejus kūno priežiūrai nes esą jis užkemša odos poras. Tačiau tai padaro tik mineralinis (iš naftos pagamintas) aliejus, kuris, deja, vis dar yra toks populiarus, sugadino seniausios ir natūraliausios kosmetikos priemonės - natūralaus aliejaus - reputaciją. Sezamų aliejus giliai įsiskverbia į odą, todėl padeda pernešti aktyvias medžiagas, vaistingųjų žolelių ekstraktus ir eterinius aliejus, į gilesnius odos sluoksnius. Veikia šildančiai, gerina kraujotaką, iš odos valo nešvarumus. Yra gana gerai toleruojamas ir nedirgina odos (tačiau pasitaiko išimčių - gali sukelti alergiją). Dėl šių minėtų savybių sezamų aliejus ypač tinkamas kaip pagrindinis bazinis aliejus veido ir kūno masažams, tinka netgi kūdikiams ir vaikams.

Šis aliejus - viena pagrindinių Indijos liaudies medicinos priemonių. Jis ajurvedoje labai rekomenduojamas kasdieniam rytiniam kūno masažui. Masažas aliejumi apsaugo nuo raumenų sąstingio, odos sausumo, įvairių odos ligų. Jis teikia kūnui jėgą, harmonizuoja došas. Tokį masažą labai naudinga atlikti kiekvieną rytą, tačiau neturint laiko galima daryti bent du kartus per savaitę arba kas trys dienos po 5-10 min. Savaitgaliais masažui galima skirti ir daugiau laiko (apie 20-30 min.). Po masažo naudinga pailsėti ir nusiprausti. Tokiomis puikiomis savybėmis pasižymintis sezamų aliejus kur kas geriau odai nei kremas ar losjonas. Vakarais patartina pirmiausia kelias minutes aliejumi švelniai masažuoti galvą. Galvos masažas apsaugo nuo galvos skausmų, stabdo plaukų žilimą, plikimą, apsaugo nuo nemigos, nuo nervų sistemos ligų ir jutimų organų disfunkcijų. Baigus masažuoti galvą, aliejumi, švelniai įtrinant, naudinga masažuoti ir kitas kūno dalis (Dr. Partap Chauhan "Ajurveda. Mokslas apie gyvenimą ir sveikatą", 2006). Po sezamų aliejaus vakarinio galvos masažo plaukų perplauti natūraliu šampūnu iškart nereikėtų skubėti, naudingiau tai padaryti ryte, kad per naktį plaukai būtų labiau pamaitinti.

Sezamų aliejus tinka visų tipų odai, bet ypač sausai. Gerai drėkina, minkština odą, aprūpina ją naudingomis medžiagomis, yra geras antioksidantas. Dėl antioksidantų gausos gali padėti sumažinti smulkias raukšleles ir ilgiau išlaikyti jaunatvišką odą. Sezamų aliejus naudingas gydant įvairius odos sutrikimus, pvz., psoriazė, egzema. Naudojamas ir spuogų gydymo prevencijai, nes turi sutraukiančių savybių. Suteikia odai sveiko spindesio.

Vasarą sezamų aliejus yra vienas iš naudingesnių. Jis gerai drėkina, turi antioksidacinių bei apsauginių nuo saulės savybių, tuo pačiu skatina odos savaiminį įdegį. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad aliejų apsauga nuo saulės yra mažesnė nei mechaninių ar cheminių saulės filtrų. Sezamų aliejumi galima teptis visą kūną tiek prieš saulės vonias (geriausia kartu su natūraliu kremu nuo saulės su mechaniniu filtru), tiek po jų. Taip oda bus apsaugota nuo žalingo saulės bei aplinkos poveikio ir mažiau sudirgs. Sezamų aliejus padeda greičiau atsinaujinti odos ląstelėms. Veikia raminančiai, tinka masažams prieš miegą.

Šis aliejus puoselėja ne tik odą, bet ir plaukus. Kaip jau rašėme, juo galima masažuoti galvos odą, ištepti plaukus per visą jų ilgį - bus ir puiki plaukų kaukė, kuri jiems suteiks blizgesio bei pamaitins, ir nauda protui bei emocijoms. Sezamų aliejus labai naudingas sausai, pleiskanotai galvos odai.

Labai svarbu paminėti, kad sezamų aliejus puikiai veikia prieš uždegimus. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad juo kasdien kelias minutes skalaujant burną padeda sumažinti bakterijų, kurios sukelia dantenų uždegimą, skaičių. Taip pat naudingas peršalus.

Sezamų aliejų galima naudoti vieną arba mišiniuose kartu su kitais aliejais ir kremuose. Tai vienas iš naudingesnių ir labai plačiai naudojamų aliejų. "Livinn - sveiki produktai" parduotuvėse yra gryno nerafinuoto sezamų aliejaus ir kosmetikos priemonių, praturtintų šiuo aliejumi:
 Parengė Brigita Maksvytytė

10 komentarų:

  1. prekyboje Lietuvos parduotuvėse teko matyti demeter sezamų aliejų. Gaila, kad sveiki produktai jo neturi. O gal planuoja prekiauti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas rytas,

    Jeigu pas mūsų tiekėjus atsiras demeter sertifikuotų aliejų, būtinai jais prekiausime.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jie jau yra sveikiproduktai.lt

    AtsakytiPanaikinti
  4. a pinigų pirma reikia uždirbti tokiems aliejams ekologiškiems , kur 500 ml. kaina tik 30 lt.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Hm, o kuo skiriasi maistinis aliejus nuo "gryno" kosmetinio? Argi maistinis nera pats gryniausias. As maniau, kad kas tinka maistui, tikrai nepakenks odai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žodelis "grynas" galioja abiems aliejams ir tikrai tai, kas tinka maistui, tiks ir odai :)

      Panaikinti
  6. Ką dar galima nuveikti su aliejais (anglų kalba čia):

    www.oilpulling.com

    AtsakytiPanaikinti
  7. Pastebėjau, kad patepus kūną sezamo aliejumi ryte/vakare, po kelių dienų atsirado spuogelių. Gali taip būti, kad oda valosi? Nes čia buvo rašyta, jog valo iš odos nešvarumus. O gal aš jam alergiška?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena,

      Sunku pasakyti, nes gali būti ir dėl valymosi, ir dėl alergijos/dirginimo.
      Jeigu valosi, neturėtų atsirasti labai didelių sudirgimų. Beje, gal Jūsų oda jautresnė ir tas valymosi procesas yra per stiprus, per dažnai tepate odą sezamų aliejumi? Pabandykite teptis vieną kartą dienoje ar net kas antrą dieną.
      Būtinai parašykite, kaip išsprendėte problemą :)

      P.S. Kokį sezamų aliejų naudojate?

      Panaikinti
    2. Sveiki,
      ačiū už atsakymą. Naudoju šalto spaudimo nerafinuotą, pirkau sveikuose produktuose. Kai tik įsigyjau, tai masažavau kas antrą dieną ir galvos odą, 1-2 kartus per dieną kūną.. taip kokią savaitę, labai knietėjo išbandyti, ajurvedinius stebuklus :) kartą į sav. paskalauju burną.. Gal tikrai visko buvo per daug, dabar tai darau rečiau, lyg ir viskas gerai. O šiaip, šaunus dalykėlis, tas jo aromatas..nebeįsivazduoju sorų košės be jo :)

      Panaikinti